Pergola in poletni veter

Ko govorimo o iskanju primerne sence naših teras in balkonov, se najpogosteje uporabljajo tende in markize, vendar glede na vremenske vplive, platna ne zdržijo na daljši rok, zato je pergola ena izmed trajnejših in bolj učinkovitih načinov senčenja, obenem pa jo lahko uporabimo v zimskem času za prijetno bivanje v zimskem vrtu in romantičnemu opazovanju zimske idile, skozi stekla.

Celotna konstrukcijska zasnova, ki jo kot skupek imenujemo pergola, je v veliki meri in največkrat narejena iz trpežnega lesa. Med tem pa je največkrat omenjen macesen, ki je že v osnovi bolj odporen na vremenske vplive. Primerno je da se konstrukcijo poveže z inox vijaki, ki ne rjavijo, saj pergola ni namenjena kratkotrajni uporabi, temveč je del objekta, ki je trajen. Pomemben faktor pri izbiri lesa pa je tudi ta, da je les primerno obdelan, dovolj sušen in premazan z zaščitnimi sredstvi, da z leti ne pride do zvijanja konstrukcije, pokanja lesa ali izsušitve, kar seveda bistveno skrajša življenjsko dobo pergole.

Cenovni razpon, kar se tiče pergol, je odvisen v prvi vrsti od velikosti in pa pestrosti konstrukcije, število lokov si lahko izbiramo poljubno, potem je cena odvisna tudi od materiala s katerim je pergola prekrita. Zato se cene lahko kaj hitro povzpnejo do več tisoč evrov, vse je odvisno od izbora materialov in načina pokritja. Nekateri uporabijo kar poli karbonatne plošče, ki so dokaj trajne, spet drugi uporabijo vodoodporna platna, vendar je njihova življenjska doba krajša, saj vremenski vplivi platno zelo hitro uničijo.

 Je pa lahko pergola odprtega tipa, v smislu, da na konstrukcijo ne polagamo ničesar, le v namen poletne sence pritrdimo platno, pred zimo ga umaknemo, to verzijo senčenja je pogosto videti kje na obali, saj tam zime niso toliko zasute s snegom in mrazom kot v kopenskem območju. Je pa vsekakor zelo prijetno v toplem poletnem večeru, ob soju sveč, popiti kozarec dobrega vina, ob plapolanju platna, ki ga dahe pergola, ko rahlo pihlja prijeten veter in se poigrava z njim.