Zakaj uživati omega 3 maščobne kisline

Vse pogosteje lahko naletimo na zelo koristno literaturo oziroma članke, v katerih imajo posebno mesto omega 3 maščobne kisline. Poleg njih so pogosto omenjene še omega 6 maščobne kisline. Obe skupini sodita v kategorijo esencialnih maščobnih kislin. To pomeni, da jih naše telo ne zmore samo zgraditi, posledično je nujno potreben primeren vnos s hrano ali pa z dopolnili.

Če uživamo običajno hrano, na primer meso, zelenjavo, ribe ter podobno, potem lahko hitro dosežemo primeren oziroma ustrezen vnos omega 3 pa tudi omega 6 maščobnih kislin. Ravnovesje med obema vrstama pa je nujno potrebno, in sicer za optimalno rast pa tudi razvoj. Še posebej to velja za naše možgane, živčevje, ne nazadnje tudi za naš vid oziroma oči.

Bogati viri omega 3 maščobnih kislin

Bogati viri omega 3 so živila rastlinskega pa tudi živalskega izvora. Mednje na primer sodijo laneno seme, konopljino seme in olja, orehi, zelenolistnata zelenjava, morske alge, ribe, zlasti mastne, ribja olja. Seveda je možno posegati tudi po različnih dodatkih, ki vsebujejo omega 3, a morajo ti seveda biti dovolj kakovostni.

Za kaj vse lahko koristijo esencialne maščobne kisline

Dobro je vedeti, kakšni so učinki omega 3 oziroma za kaj vse so koristne tovrstne esencialne maščobne kisline. Predvsem so koristne za naše srce pa tudi ožilje. Dobro koristijo vnetnim obolenjem oziroma imajo zelo ugoden vpliv na optimalno ravnovesje vnetnega odziva v našem telesu. Dokazano je tudi to, da omega 3 dobro kljubujejo sodobnim stanjem oziroma boleznim, kot je na primer depresija. Pomembno prispevajo še k procesom staranja in na upad miselnih funkcij.

Tudi večina raziskav potrjuje zelo koristno povezavo med uživanjem omega 3 in zdravjem srca ter ožilja, in to pri zdravih posameznikih kot tudi pri bolnikih, ki imajo že prisotna obolenja srčnih žil.

In ker so morske ribe eden od najpomembnejših virov omega 3, pa je vsekakor prisotna tudi skrb zaradi onesnaženosti morske hrane.